Високият брой на починалите от COVID-19 влиза в противоречие с твърденията,

...
Високият брой на починалите от COVID-19 влиза в противоречие с твърденията,
Коментари Харесай

Д-р Аспарух Илиев: Омикрон не е чак толкова безопасен

Високият брой на умрелите от COVID-19 влиза в несъгласие с изказванията, че вълната от коронавирусна зараза е в спад, разяснява доктор Аспарух Илиев, началник на лаборатория към университета в Берн.

" Трайно високото равнище на умряли от Ковид в България (70-80 души дневно от няколко месеца) още веднъж от няколко дни демонстрира наклонност за постепенно нарастване. Това е в прорез с разбирането за спадаща Омикрон вълна. " - разяснява той в профила си във Facebook.

" Обяснението е просто - от една страна Омикрон не е чак толкоз безвреден, от друга - делта разновидността продължава да се популяризира гладко заради ниското равнище на имунизация. Не бих се учудил сега да имаме нова делта вълна, която остава маскирана зад тази с Омикрон. Допълнително и доста хора не се тестват. Необходимо е много внимателно да следим броя заболели и приемането в болница в следващите 3-4 седмици. " - добавя ученият.

Той предизвестява, че постковид синдромът е не по-малко сериозен проблем от острата фаза на болестта.

" Лонг Ковид е една от новите изплуващи болести след всеобщото преболедуване на острото заболяване, което от ден на ден ще ни занимава в околните месеци и години. Уморяемост, компликации в дишането, нарушавания в концентрацията и уморяемост - всичко това са затруднения, които могат да нарушат качеството на живот на пациентите. Тук бих добавил и нещо прикрито - сърдечно-съдови и ритъмни нарушавания. " - показва доктор Илиев.

" Всички тези нарушения засега нямат потвърдено лечение и подходите са няколко:

- Почивка, щадене, сън, липса на стрес, разтривки - универсалните начини за справяне с уморяемост

- Възстановяване на дишането с дихателни извършения, на уморяемостта с последователно и доста постепенно увеличаващо се натоварване - един от онсовните правила на рехабилитацията и спортната медицина

- При съответни недоволства като сърдечни ритъмни нарушавания - съответна терапия от кардиолог. Много хора с проблеми със сърцето се оплакват от утежняване след Ковид, изключително на ритъмни проблеми. " - добавя ученият.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР